رضا شفیعیان: جشنواره برای گرد هم آوردن جوانان تلاش و هزینۀ زیادی کرده است
رضا شفیعیان نوازندۀ پیشکسوت سنتور میگوید جشنوارۀ ملی موسیقی جوان برای گرد هم آوردن این جوانان تلاش و هزینۀ زیادی کرده و حیف است در پایان این تلاشها، نوازندگان برگزیده به موسیقی حرفهای کشور ورود نکنند. به گزارش روابط عمومی یازدهمین جشنوارۀ ملی موسیقی جوان، رضا شفیعیان، نوازندۀ سنتور و دیگر عضو هیئت داوران پس […]
رضا شفیعیان نوازندۀ پیشکسوت سنتور میگوید جشنوارۀ ملی موسیقی جوان برای گرد هم آوردن این جوانان تلاش و هزینۀ زیادی کرده و حیف است در پایان این تلاشها، نوازندگان برگزیده به موسیقی حرفهای کشور ورود نکنند.
به گزارش روابط عمومی یازدهمین جشنوارۀ ملی موسیقی جوان، رضا شفیعیان، نوازندۀ سنتور و دیگر عضو هیئت داوران پس از اجراهای سومین روز جشنواره ملی موسیقی جوان گفت: شرکتکنندگان بخش سنتور جشنواره در دو مکتب مختلفِ سنتورنوازی یعنی مکتب صبا و مکتب میرزاعبدالله نوازندگی کردند. آنها مطالبی که نزد اساتید خود آموخته بودند را در مدت زمانی که بر عهدهشان گذاشته شده بود به خوبی اجرا کردند و از پس کارشان بر آمدند.
وی در خصوص اجرای گروههای مختلف سنی جشنواره بیان کرد: در میان اجراهای سه رده سنی الف، ب و ج، اجراهای رده سنی «ب» که جوانان بین 18 تا 23 سال هستند، کیفیت بهتری داشت. برای آینده این گروه سنی باید برنامهریزی بهتری صورت بگیرد. از طرفی انتظار از شرکتکنندگان بالای 23 سال بیشتر است چون قائدتاً آنها باید از گروه سنی «ب» بهتر میبودند اما اینطور نبود.
شفیعیان در پاسخ به پرسشی دربارۀ اینکه آیا شرکتکنندگان اصالت سنتورنوازی را حفظ کردند یا خیر، توضیح داد: اصالت اجراها به همان کلاسها و مکاتبی که این جوانان دارند برمیگردد. من کمتر دیدم که جوانان از مکاتب خارج شوند و به حاشیه بروند. اگر قرار بر حفظ موسیقی سنتی باشد، رویکرد جشنواره درست است. ممکن است برنامههای خاصی وجود داشته باشد که در آنها خارج از قاعده و قانون نیز بتوان نوازندگی کرد اما در این جشنواره طی چند سال اخیر جوانان شرکتکننده جنبههای سنتی و ردیفی را حفظ کردهاند.
شفیعیان به لزوم حمایت از برگزیدگان جشنواره اشاره کرد و تصریح داشت: این جوانها با تمام سعی و کوششی که کردهاند، توانستهاند خودشان را به این جا برسانند و در حضور استادان نوازندگی کنند و امتیازی کسب کنند. حال این وظیفۀ نهادهای دیگر است که فکری برای برگزیدگان جشنواره کنند. باید برای برگزیدههای این جشنواره برنامهریزی شود تا بتوانند اجراهای تکنوازی و همنوازی داشته باشند و کارشان را ادامه بدهند، وگرنه به فراموشی سپرده میشوند.
وی افزود: متأسفانه من ندیدهام که برگزیدگان گروههای سنی دورۀ گذشته در جایی مورد استفاده قرار گرفته باشند. مگر اینکه به طور خصوصی گروهی داشته باشند و با آن گروه کار کنند. لازم است این جوانان یک پشتوانهای داشته باشند تا همیشه در جریان موسیقی قرار بگیرند. جشنواره ملی موسیقی جوان برای گرد هم آوردن این جوانان تلاش و هزینه زیادی کرده و حیف است که در پایان این تلاشها، نوازندگان برگزیده به موسیقی حرفهای کشور ورود نکنند.
رضا شفیعیان با انتقاد از سیاستهای تلویزیون در نمایش ندادن تصاویر سازها اضافه کرد: سازهای موسیقی سنتی در تلویزیون نشان داده نمیشوند. الآن آنقدری که متقاضی برای یادگیری سازهای غربی مثل گیتار و ویُلن در آموزشگاهها هست، برای سازهای سنتی نیست. یک آلبوم یا کنسرتِ تصویری در تعداد محدودی پخش میشود و به دست همۀ مخاطبان نمیرسد، اما پخش یک سنتورنوازی از تلویزیون میتواند مخاطب میلیونی داشته باشد. در گذشته به همین خاطر بود که سازهای سنتی متقاضیان زیادی داشتند.
این نوازندۀ برجستۀ سنتور در پایان سخنانش گفت: در دوران گذشته سازها در تلویزیون نمایش داده میشدند و رادیو هم مرتباً اساتید موسیقی ایرانی را معرفی میکرد. اینطور بود که شاگردهای زیادی جذب موسیقی ایرانی میشدند و مردم هم به این موسیقی علاقه پیدا میکردند. در آن سالها اگر هزار نفر برای یادگیری سازهای ایرانی اقدام میکردند، در نهایت 15-20 نفرشان نوازندگان حرفهای میشدند. این مشکلات باید حل شود و جشنوارۀ موسیقی جوان هم وظیفۀ خود را به خوبی انجام میدهد.
یازدهمین جشنوارۀ ملی موسیقی جوان به دبیری هومان اسعدی، با حمایت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به همت انجمن موسیقی ایران، از 8 تا 26 شهریور ماه سال جاری در تالار رودکی، و مراسم اختتامیه نیز در 27 شهریور ماه در تالار وحدت، برگزار خواهد شد.